JEDNOSTUPŇOVÝ DESTILAČNÝ PRÍSTROJ S REKTIFIKAČNOU KOLÓNOU

95L JEDNOSTUPŇOVÝ DESTILAČNÝ PRÍSTROJ S REKTIFIKAČNOU KOLÓNOU - PROFI MODEL

  • Kód produktu: JPRKP
  • Dostupnosť: Na objednávku (Informujte sa)
  • 3 490,00€

Dostupné možnosti

95L JEDNOSTUPŇOVÝ DESTILAČNÝ PRÍSTROJ S REKTIFIKAČNOU KOLÓNOU - PROFI MODEL

Výhody jednostupňovej destilácie:

Vrcholom prípravy destilátu je tzv. jednostupňová destilácia pomocou rektifikačnej kolóny. Podstatou je, že vďaka rektifikačnej kolóne je možné dostať z kvasu s objemom alkoholu približne 5-7%, destilát (jadro) s objemom alkoholu 75-85% bez dodatočnej rektifikácie. Taktiež veľkou výhodou je, že použitím tohto systému sa látky s negatívnym vplyvom na chuť destilátu nedostanú do konečného destilátu. Nie je výnimkou ani dosiahnutie destilátu s objemom alkoholu 90%. Destilát pripravený týmto spôsobom je dokonale čistý s vôňou príznačnou pre destilovanú surovinu. Destiláty z jednostupňovej destilácie neobsahujú štipľavú ani pálčivú chuť, pred a po destilačné nečistoty. Destilát ktorý nakoniec skonči vo Vašom pohári, je perfektnou kombináciou dokonalej ovocnej arómy s čistým alkoholom, jednoducho povedané kráľovná ovocných destilátov!

Stručný opis destilačného prístroja s rektifikačnou kolónou:

Pre optimálnu prevádzku rektifikačnej kolóny je zariadenie vybavené dvojpláštovým kotlom na vodu s jednoducho regulovateľným prenosom tepla. Kotol je možné vďaka kombinovaným funkciám použiť aj na varenie piva, džemu, veľkoobjemové varenie alebo na zabíjačku. Aby sa zabezpečila odolnosť voči tlaku a zabránilo deformácií, kotol má plytké konvexné dno s výpustným ventilom na spodnej časti. Unikátom vo svojej triede je bezpečnostný ventil s certifikáciou TÜV, ktorý bez manuálneho zásahu účinne uvoľňuje pretlak v dvojplášti (podľa noriem a predpisov). Kotol je možné ohrievať pomocou elektriky, plynom alebo ich kombináciou. Tieto spôsoby ohrevu kotla zaručujú ľahko regulovateľnú intenzitu, čo je obzvlášt dôležité pri takomto spôsobe destilácie.

Časti destilačného prístroja:

Kotol


Destilačný prístroj je vybavený dvojpláštovým kotlom z nehrdzavejúcej ocele s hrúbkou 2mm, ktorý je naplnený vodou. Vďaka tomuto systému sa kvas nepripáli a destilát bude bezchybný. Plášť kotla môžeme plniť pomocou ventilu na spodnej časti, hladinu vody jednoducho zistíme podľa priehľadnej trubky. Kotol je vybavený nanometrom na sledovanie tlaku a bezpečnostným ventilom, ktorý sa pri pretlaku otvorí a vypustí pretlak z plášťa. Na spodnej časti sa nachádza guľový výpustný ventil, vďaka ktorému jednoducho vypustíme nepotrebný kvas do zbernej nádoby alebo kanalizácie.

Miešadlo s elektromotorom 220 V (stredný a profi model):


Okrem zabránenia pripálenia kvasu má miešadlo aj ďalšie výhody. Pri použití miešadla počas začiatočného intenzívneho zahrievania je čas potrebný pre začiatok destilácie výrazne kratší, čo má za následok nižšiu spotrebu energie. Ďalšou výhodou je, že pri konštantnom miešaní má kvas rovnakú teplotu v celom objeme, výsledkom čoho je že sa jednotlivé zložky odparujú v rovnakom čase a vieme presnejšie oddeliť jednotlivé frakcie.

Teplomer kvasu (stredný a profi model):


Keďže sonda teplomeru priamo vstupuje do vnútra kotla, je možné jednoducho monitorovať nárast teploty počas fázy zahrievania kvasu. Nastaviteľný akustický signál upozorní keď sa priblížite k začiatku destilácie a taktiež upozorní kedy sa teplota približuje k bodu varu vody, čo znamená že môžeme destiláciu ukončiť.

Výpustný ventil so spiatočným preplachovaním (stredný a profi model):


76 mm koleno s 90 stupňovým oblúkom zaisťuje, že zvyšok kvasu môžeme z kotla bezpečne vyprázdniť. Aby sme zabránili upchávaniu odtoku alebo ochladzovali vypúšťaný kvas, môžeme vodu z vodovodu pripojiť k vstupnému ventilu na kolene. Prúd vody smeruje do stredu guľového ventilu, čím sa zmierňuje preťaženie a možné upchatie.

Epruvetta s výpustným ventilom (stredný a profi model):


Epruvetta pomáha merať aktuálnu liehovitosť alkoholu vytekajúceho destilátu. Nerezový kohútik na spodnej časti epruvetty uľahčuje odstránenie úkvapu, a tiež pri otvorení sa dá jednoducho vyčistiť a vypustiť bez potreby jej odstránenia.

Kupola s dvierkami na plnenie kvasu


Kupola je vyrobená z medi o hrúbke 2mm. Medzi kotlom a kupolou sa nachádza silikónové tesnenie, ktoré pri dosiahnutí nebezpečného pretlaku prepustí nadbytočný tlak, čim je prístroj bezpečný a chránený proti možnému výbuchu. Vďaka masívnym dvierkam s vnútorným priemerom 110 mm je možné kotol plniť pomocou lievika alebo čerpadla vhodného na čerpanie kvasu. Dvierka majú teplu odolné tvrdené sklo s hrúbkou 6 mm a priemerom 76 mm, vďaka ktorému vidíme do vnútra kotla.

Rektifikačná kolóna


Účelom rektifikačnej kolóny je koncentrovať a získať z kvasu čo najviac alkoholu a aróm bez dodatočnej rektifikácie. Toto je možné vďaka perforovaným rektifikačným miskám, ktoré prepúšťajú len látky užitočné pre výsledný destilát. Látky nevhodné pre výsledný destilát sú zadržané, a tým pádom sa nekazia výsledný destilát. Súčasťou kolóny je aj deflegmátor ktorý slúži na reguláciu teploty vystupujúcej pary a tvorbu refluxu, ktorý je potrebný pre správne fungovanie kolóny. Na vrchu je zabudovaný teplomer, ktorý meria teplotu pary vstupujúcej do odparovacej trubky. Sledovaním tejto teploty môžeme jednoducho zabrániť prieniku nežiadúcich látok do konečného destilátu.

Regulátor hladiny destilátu v rektifikačnej kolóne (iba profi model):


Pri rektifikačnej kolóne je dôležitá regulácia hladiny destilátu na rektifikačných miskách. Jednotlivé frakcie ako úkvap, jadro a dokvap vyžadujú rôznu výšku hladiny aby sme dosiahli čo najčistejší a najaromatickejší destilát. Napríklad pri získavaní úkvapu alebo dokvapu je dôležité aby bola hladina čím vyššia, aby látky nevhodné pre výsledný destilát prenikali cez kolónu ťažko, naopak pri získavaní jadra je lepšie hladinu držať nižšie aby jemné arómy po destilovanom ovocí prenikali ľahšie. Taktiež jednotlivé druhy ovocia vyžadujú určité nastavenie hladiny.

Osvetlenie rektifikačnej kolóny (iba profi model):


Osvetlenie priehľadného skla má nielen estetickú funkciu, ale aj praktickú. Vďaka priehľadnému sklu môžeme kontrolovať hladinu v rektifikačnej kolóne a taktiež prípadné destilačné anomálie sú vďaka osvetleniu dobre viditeľné a ľahko rozpoznateľné.

Medená náplň (stredný a profi model):


Absorpcia medi znižuje množstvo nečistôt prenikajúcich do destilátu, napr. zlúčeniny síry, kyanid atď. Povrch medi ďalej katalyzuje tvorbu nových destilačných aróm. Druhotnou výhodou medenej náplne je, že  spätný refluxný tok vytvára film na kľukatom povrchu náplne s ktorou prichádza do styku vystupujúca para. Dôsledku tohto sa obsah alkoholu koncentruje a zlepšuje sa separácia užitočných a nežiadúcich zložiek.

Systém na preplachovanie kolóny (iba profi model):


Systém zabezpečuje dostatočné čistenie kolóny medzi dvoma destiláciami alebo skončení destilácie bez potreby demontáže zariadenia (v prípade pripojenia vody s čistotou pitnej vody). Vďaka tomuto systému sa kyslé zložky dokvapu, ktoré zostávajú v koncovom chladiči a destilačnej kolóne môžu úplne vymyť. Okrem dôkladného prepláchnutia ochladzuje a riedi aj zvyšky kvasu v kotli. To uľahčuje spustenie zvyšku kotla a znižuje množstvo nepríjemnej pary vstupujúcej do priestoru.

Prietokomery:


Prietokomery sa používajú na presnú reguláciu prietoku chladiacej vody. Bez precíznej regulácie objemu prietoku vody nie je táto sofistikovaná destilačná technika možná a použiteľná, pretože privádzaná chladiaca voda a para uvoľňujúca sa z kotla musí byť v konštantnej rovnováhe. Ak je v deflegmátore priveľa chladiacej vody, výstup destilátu bude veľmi pomalý alebo sa zastaví, ak je množstvo chladiacej vody príliš nízke, nie je možné udržať požadovaný obsah alkoholu, a taktiež nie je možné vyťažiť čo najviac aróm z destilovaného ovocia.

Výška stroja je 240cm. V prípade potreby je možné skrátiť nožičky o 15cm.


Destilačný prístroj je možné objednať v troch verziách výbavy a ohrevu:



Koncová cena destilačného prístroja sa skladá z vybraného stupňa výbavy (model) + vyhrievacia možnosť

Elektrický rozvádzač vyžaduje profesionálne pripojenie k príslušnému elektrickému zdroju v mieste inštalácie stroja. 

Zapojenie elektrického rozvádzača smie vykonávať iba kvalifikovaný elektrikár. Inštalačný denník v návode na obsluhu je potrebné aby vyplnil kvalifikovaný technik, ktorý zapája elektrický rozvádzač.

Skúsenosti s prípravou destilátu na 95L destilačnom prístroji s rektifikačnou kolónou



Náklady na jedno pálenie

Spotreba energie


Spotreba vody



Pri destilácií s už zahriatym kotlom sú náklady nižšie, a čas na prípravu destilátu je kratší.


Destilačný prístroj si je možné prezrieť aj osobne. V prípade záujmu sa prosím informujte na telefónnom čísle ktoré nájdete v sekcií kontaktujete nás.

Ak je Vašim cieľom pripraviť tú najkvalitnejšiu pálenku, ktorú môžete s hrdosťou predstaviť Vašej rodine, známym alebo hoci aj na koštovkách, táto pálenica je určené pre Vás! Zariadenie bolo vyvíjané vyškolenými majstrami prípravy domácej pálenky a vyhralo cenu najlepšej domácej pálenice v roku 2017 a 2018 na súťaži Quintessence!

Špičkové technológie používané v pestovateľských páleniciach dostupné hoci aj u Vás doma!


Videoprezentácia jednostupňovej pálenice s rektifikačnou kolónou:

V prípade že sa Vám nezobrazujú slovenské titulky prosím nastavte ich v titulkách



Napísať recenziu

Poznámka: HTML nie je preložené!
               

Štítky: