PREČO PRÁVE MEĎ?
Meď je významná pri zlepšovaní verejného zdravia. Jej antipatogénne vlastnosti pomáhajú chrániť pred infekciami v domácnostiach, práci a v nemocniciach.
Medené trubky sú často používané aj vo vodovodoch, pretože pomáhajú zachovať čistotu pitnej vody. Meď má antimikrobiálne účinky, ktoré zabraňujú mikroorganizmom prenášaným vodou, ako sú baktérie, vírusy, riasy a infekčné parazity v zásobovaní pitnou vodou.
Povrchy vyrobené z medi a mosadze, ako sú napríklad kľučky a stolové dosky, môžu tiež znížiť šírenie choroboplodných organizmov. Mikrobiálne otravy jedlom môžu byť pri príprave jedla znížené použitím riadu z medi alebo s medenou povrchovou úpravou.
Nemocnice a klinické pracoviská znížili náhodný prenos mikroorganizmov pomocou farieb s obsahom medi a inštaláciou medených alebo mosadzných kľučiek a dverí. Meď sa tiež používa pri príprave antibiotík za účelom udržania ich čistoty.
PREČO SA VYRÁBA DESTILAČNÉ ZARIADENIE Z MEDI?
Destilačné zariadenie je zvyčajne vyrobené z medi pre mnohé praktické účely:
- Meď pohlcuje zlúčeniny obsahujúce síru a kvasinkové bunky, ktoré vznikajú počas fermentácie a ktorých prítomnosť v destiláte alebo éterickom oleji je nežiaduca. Zlúčeniny síry a kvasinkové bunky zapáchajú. Meď zachováva sladkú chuť destilátu.
- Meď znižuje bakteriálnu kontamináciu.
- Meď má vynikajúce vlastnosti prenosu tepla, čo je užitočné pre vykurovanie aj chladenie výparov.
- Meď zabraňuje tvorbe etylkarbamátu, ktorý je toxickou látkou vytvorenou z kyanidov (kyanidy sa nachádzajú v kôstkach ovocia).
- Meď tiež zlepšuje kvalitu konečného produktu. Ak kvalita kvasu nie je mikrobiologicky dokonalá, meď zlepší vôňu a arómu konečného produktu.