Všetky články

AKO SPRÁVNE PIŤ PÁLENKU?
Je možné že sa pálenka nie celkom podarí alebo dostaneme od suseda alebo známeho do daru pálenku, ktorú si je ťažké takpovediac vychutnávať. Takéto pálenky väčšinou skončia ako spôsob zahriatia pri zimných zabíjačkách, energetický nápoj pre pomocníkov na stavbe alebo ju hoci aj podarujeme ďalej. Vďaka našim článkom o príprave pálenky však máte možnosť docieliť kvalitnú pálenku, ktorú si môžte užívať a nešupnete ju do seba naraz len aby ste necítili jej chuť. V nasledujúcich riadkoch si priblížim...
29 March, 2020
AKO VYPOČÍTAŤ RIEDENIE
Vo všeobecnosti pálenka po destilácií má 60-70% obj. alkoholu. Takáto pálenka je príliš silná a nie je možné si ju vychutnať. Stupňovitosť pálenky vhodnej na konzumáciu sa väčšinou pohybuje medzi 37-55% obj. alkoholu. Najideálnejšie je však nastaviť stupňovitosť okolo 50% obj. alkoholu. Pri tejto hodnote je domáca pálenka najchutnejšia a najaromatickejšia. Ak Vám príde takáto pálenka ešte štipľavá kľudne znížte stupňovitosť. Avšak ako sa vraví pod 50% dobrá pálenka nie je! AKO OD...
21 June, 2019
SUROVINY NA VÝROBU DOMÁCEJ PÁLENKY
Na výrobu destilátu môžeme použiť takmer všetky plody, korene, obilniny a kvapaliny ktoré obsahujú cukor alebo škrob. Výťažok alkoholu závisí od obsahu cukru a kvalita je ovplyvnená stupňom zrelosti a kvalitou použitej suroviny. Preto je mimoriadne dôležité, aby surovina určená na destiláciu mala nasledovné vlastnosti:vysoký obsah cukruzrelá na konzumáciuaromatickázdravábez cudzích látok (zemina, tráva, listy, vetvy, zvyšky stoniek)Zjednodušene povedané kvalitnú pálenku pripravíme z ovocia...
1 April, 2019
SKLADOVANIE PÁLENKY
Destiláciou sa ešte proces získania kvalitnej a chuťovo harmonickej pálenky nekončí. Po destilácií je potrebné pálenku nechať odvetrať a odležať aspoň mesiac, avšak najideálnejšie je pálenku uskladniť na tri a viac mesiacov. Drsná chuť a často štipľavá vôňa destilátu sa počas odvetrania pálenky zmení na príjemnú a aromatickú. Počas destilácie destilát takpovediac rozdrobíme na rôzne zložky, ktoré sa pri odležaní zmiešavajú a pálenka tak dostáva harmonickejšiu a menej...
4 March, 2019
AKO SI VYBRAŤ DOMÁCU PÁLENICU
Cieľom destilácie je získanie alkoholu a príjemných aróm obsiahnutých v kvase za účelom prípravy kvalitnej domácej pálenky. Toto docielime jedine destiláciou v pálenici vyrobenej z medi. Hlavnými výhodami medených páleníc je že pohlcujú zlúčeniny obsahujúce síru a kvasinkové bunky, ktoré vznikajú počas fermentácie a ktorých prítomnosť v destiláte alebo éterickom oleji je nežiaduca, taktiež zachovávajú sladkú chuť destilátu a zvýrazňujú chuť a arómu konečného produktu.ČASTI DOMÁCEJ PÁLENICE...
22 December, 2018
PREČO PRÁVE MEĎ?
Meď je významná pri zlepšovaní verejného zdravia. Jej antipatogénne vlastnosti pomáhajú chrániť pred infekciami v domácnostiach, práci a v nemocniciach. Medené trubky sú často používané aj vo vodovodoch, pretože pomáhajú zachovať čistotu pitnej vody. Meď má antimikrobiálne účinky, ktoré zabraňujú mikroorganizmom prenášaným vodou, ako sú baktérie, vírusy, riasy a infekčné parazity v zásobovaní pitnou vodou. Povrchy vyrobené z medi a mosadze, ako sú napríklad kľučky a stolové dosky, môžu...
22 December, 2018
PRÍPRAVA KVASU
Ak je vašim cieľom pripraviť kvalitnú pálenku, tak rozhodne potrebujete na prípravu kvasu čisté, dozreté a nepokazené ovocie. Nahnilé a nekvalitné ovocie by mohlo dať pálenke nepríjemnú chuť po plesniach a hnilobe. Samozrejme podľa vzoru poniektorých našich starých rodičov, je možné pripraviť pálenku aj z takéhoto ovocia, avšak našim cieľom je pripraviť čím kvalitnejšiu domácu pálenku. Ako to už bolo vyššie spomenuté, ovocie určené na destiláciu má byť úplne čisté. Tvrdé druhy ovo...
22 December, 2018
AKO VYROBIŤ DOMÁCU PÁLENKU?
Príprava vlastnej domácej pálenky nie je náročný proces. Pri dodržaní správneho postupu pálenia pálenky, a za použitia kvalitného destilačného prístroja môžete aj doma pripraviť vysoko kvalitnú a aromatickú pálenku. V nasledujúcich riadkoch sa oboznámime s postupom destilácie alkoholu a ako sa dopracovať k tej najkvalitnejšej pálenke.ČISTENIE DESTILAČNÉHO ZARIADENIA Po kúpe domácej pálenice a pred začatím prvého pálenia po dlhšej dobe, sa odporúča v pálenici previesť takzvanú čistia...
21 December, 2018