AKO SI VYBRAŤ DOMÁCU PÁLENICU
Cieľom destilácie je získanie alkoholu a príjemných aróm
obsiahnutých v kvase za účelom prípravy kvalitnej domácej pálenky. Toto docielime
jedine destiláciou v pálenici vyrobenej z medi. Hlavnými výhodami medených
páleníc je že pohlcujú zlúčeniny
obsahujúce síru a kvasinkové bunky, ktoré vznikajú počas fermentácie a ktorých
prítomnosť v destiláte alebo éterickom oleji je nežiaduca, taktiež zachovávajú
sladkú chuť destilátu a zvýrazňujú chuť a arómu konečného produktu.
ČASTI DOMÁCEJ PÁLENICE:
KOTOL
Na ohrev kotla môžeme použiť drevo,
plyn, plynový sporák, elektrický sporák atď. v závislosti od modelu pálenice. Kvas
je náchylný na pripálenie preto je dôležitá konštrukcia kotla. V tomto prípade rozlišujeme
medzi dvoma druhmy páleníc:
Pri použití jednostennej pálenice je riziko pripálenia kvasu
najčastejšie, V tomto prípade je zdroj tepla v priamom kontakte
s kvasom a tuhé časti kvasu sú náchylné na pripálenie. V prípade
jednostennej pálenice sa odporúča požitie medenej mriežky, ktorá sa vkladá na dno pálenice aby sa zabránilo priamemu
kontaktu tuhých častí kvasu s dnom pálenice.
Dvojstenná pálenica sa vyznačuje tým, že kotol sa skladá z
vonkajšej a vnútornej steny medzi ktorými sa nachádza medzera. Medzeru je
potrebné naplniť vodou alebo olejom určeným špeciálne na prenos tepla. V
porovnaní s jednostennými pálenicami tento model vylučuje možnosť pripálenia
kvasu a tým pádom zvyšuje kvalitu a chuť destilátu. Pri destilácií
v dvojstennej pálenici sa teplo potrebné na destiláciu prenáša pomocou
horúcej vody alebo oleja. Dvojstenná pálenica je vhodná na prípravu akýchkoľvek
ovocných destilátov a éterických olejov. Pri použití dvojstennej pálenice sa
destilačný proces môže predĺžiť oproti destilácií v jednostennej pálenici,
ale výsledný destilát je kvalitnejší s výraznejšou arómou.
KUPOLA
Jednou z najdôležitejších častí destilačného zariadenia je
kupola, ktorej dizajn vo veľkej miere ovplyvňuje kvalitu výsledného destilátu. Je
dôležité aby nad kotlom bola dostatočné veľká kupola. ktorá slúži na
zhromaždenie pár vznikajúcich počas destilácie. Keďže kupola tiež zohráva úlohu
v chladení pár ako aj kondenzačná nádoba, jej vhodná veľkosť je dôležitá pre správnu
destiláciu a oddelenie určitých zložiek kvasu v závislosti od ich bodu varu. V prípade
zle navrhnutej kupoly dostanete ako výsledok destilát pomerne bez chuti, zatiaľ
čo kupola cibuľovitého alebo polkruhovitého tvaru poskytuje vysoko aromatický a jemný destilát.
V prípade kupoly je dôležité spomenúť aj aromavežu, ktorá sa vkladá medzi kotol
a kupolu. Pálenicu s aromavežou je možné použiť dvoma spôsobmi. Môžeme ju
použiť na výrobu domácej pálenky alebo extrakciu esenciálnych olejov a
hydrolátov z organických látok. Toto robí destilačné zariadenie s
aromavežou odlišným od tradičného modelu kde surovinu použitú na destiláciu je
možné umiestniť jedine priamo do kotla.
- V prípade použitia destilačného zariadenia na výrobu
esenciálnych olejov a hydrolátov sa požadovaná surovina tuhej
konzistencie umiestni priamo do aromaveže s perforovaným dnom. Destilát sa
získava pomocou vodnej pary prenikajúcej z kotla cez perforované dno aromaveže.
Tento spôsob je unikátny tým, že dokážete vyrobiť "čistejší"
destilát a taktiež Vám šetrí čas ak si prajete destilovať rôzne
alebo identické druhy surovín, pretože pri tomto procese nie je potrebné čistiť kotol
po každej destilácií ako v prípade pálenia kvasu, ale stačí len
vyprázdniť aromavežu a naplniť druhou várkou rovnakej alebo odlišnej
suroviny bez výmeny vody v kotli.
- Destilačné zariadenie je použiteľné taktiež rovnakým
spôsobom ako tradičný model, avšak použitím aromaveže môžeme docieliť omnoho
aromatickejšiu pálenku umiestnením ovocia do aromaveže. Týmto spôsobom para
prechádzajúca cez aromavežu sa obohacuje o arómy ktoré pozitívne
vplývajú na kvalitu a chuť pálenky. Model je vhodný aj na
rektifikáciu už vypáleného destilátu, pri tomto spôsobe stačí odstrániť aromavežu
a na vrch kotla umiestniť kupolu a destilačný proces opakovať ako
v prípade tradičného destilovania keď sa kvas vkladá priamo do kotla.
TEPLOMER
Vďaka teplomeru môžeme sledovať teplotu pár vystupujúcich do kupoly počas destilácie, vďaka tomuto jednoducho oddelíme jednotlivé časti destilátu.
ODPAROVACIA TRUBKA
Slúži na prepojenie kupoly, prípade deflegmátora a
kondenzačnej nádoby.
KONDENZAČNÁ NÁDOBA
Odparovacia trubka pokračuje v kondenzačnej nádobe. Účelom kondenzačnej nádoby je skvapalnenie pár ktoré potom vytekajú v kvapalnej forme ako výsledný destilát. Najideálnejšie chladenie pár je dosiahnuteľné opačným tokom vody oproti toku pár v kondenzačnej nádobe. Z tohto dôvodu v prípade chladenia kondenzačnú nádobu zásobujeme vodou cez spodný otvor studenou vodou a cez vrchný otvor vyteká vlažnejšia voda.
Na našej stránke nájdete pálenice vyrobené z tej
najkvalitnejšej medi zvárané pomocou materiálu bez akéhokoľvek obsahu olova vyrábané len tými najlepšími firmami s tradíciou siahajúcou ďaleko do minulosti. Je už len na Vás vybrať si ten najhodnejší destilačný prístroj a pripraviť v ňom destiláty ktoré Vám budú všetci
závidieť!