SKLADOVANIE PÁLENKY
Destiláciou sa ešte proces získania kvalitnej a chuťovo harmonickej pálenky nekončí. Po destilácií je potrebné pálenku nechať odvetrať a odležať aspoň mesiac, avšak najideálnejšie je pálenku uskladniť na tri a viac mesiacov. Drsná chuť a často štipľavá vôňa destilátu sa počas odvetrania pálenky zmení na príjemnú a aromatickú. Počas destilácie destilát takpovediac rozdrobíme na rôzne zložky, ktoré sa pri odležaní zmiešavajú a pálenka tak dostáva harmonickejšiu a menej pálčivú chuť. Ideálne podmienky pre odležanie a odvetranie pálenky sú, ak nádoby naplníme približne do troch štvrtín a umiestnime ich na pomerne teplom a tmavom mieste. Pre správne odvetranie pálenky je potrebné aby destilát mal prístup ku vzduchu, preto nádoby použité na uskladnenie nezatvárajme úplne na dobu 1-3 mesiacov. Priebežne kontrolujme kvalitu a vôňu pálenky a keď už máme pocit, že má ideálnu kvalitu a chuť môžeme ju uskladniť do nádoby vhodnej na tento účel. Ideálna doba na zrenie pálenky je 1-2 alebo pri niektorých destilátoch aj viac rokov. Vyčkať túto dobu samozrejme nie je jednoduché ale odmenou bude prvotriedny destilát. Občas je dobré destilát ochutnať a ovoňať, pretože niektoré jemné destiláty pripravené napríklad z malín alebo višne, sú náchylné na stratu arómy a chuti pri dlhodobom skladovaní.
Nádoby vhodné na uskladnenie pálenky:
DEMIŽÓNY
Skladovanie v
demižóne je najzaužívanejším spôsobom v domácich podmienkach. Sú vhodné na
skladovanie akýchkoľvek druhov destilátov, bez negatívneho vplyvu na ich
kvalitu. Demižóny bez dodatočného "plášťu" každopádne uskladnime na
tmavom mieste, aby sme zabránili tvorbe zdraviu škodlivého etylkarbamátu. Toto
sa vzťahuje na destiláty pripravené z kvasu obsahujúceho kôstky.
BANDASKY
Bandasky nie sú
vhodné na dlhodobé skladovanie, pretože vplyvom destilátu sa časom môžu uvoľniť
látky nevhodné pre kvalitu a chuť destilátu. Je ich možné použiť len pri
dočasnom uskladnení alebo prenose domácej pálenky.
DREVENÉ SUDY
Drevené sudy na pálenku sú vhodné na dlhodobé zrenie pálenky. Vďaka ich vlastnostiam destilát získava
charakteristickú chuť a farbu. Pri zrení v drevených sudoch treba brať na
vedomie, že nie všetky druhy destilátov sú vhodné na takýto druh zrenia.
Napríklad destiláty z čerešne alebo višne ktoré považujeme za
"krehkejšie", nie sú vhodné na zrenie v sudoch. Pri zrení v drevených
sudoch treba počítať s malými stratami obsahu alkoholu, keďže ten sa cez póry v
dreve pomaly odparuje. Ideálne podmienky na uskladnenie destilátu v drevenom
sude sú pri 12-18 °C s 80%-ným obsahom vlhkosti. Najzaužívanejším stromom
na výrobu sudov je dub, ale taktiež sú použiteľné sudy vyrobené z moruše, agátu
alebo gaštanu.
NEREZOVÉ SUDY
Nerezové sudy
sú ideálne na dlhodobé skladovanie pálenky. Na rozdiel od drevených sudov
destilát nemení farbu ani chuť.
FĽAŠKOVANIE
Ak skladujeme našu pálenku v nádobách väčšieho rozmeru, tak pri každom odobratí do menších fliaš sa dostane do nádoby vzduch. Podiel vzduchu v nádobe sa zväčšuje každým odberom, čo má za následok zníženie kvality destilátu. Aby sme predišli zníženiu kvality destilátu, fľaškujeme ho do menších fliaš. Pre tento účel sú vhodné fľaše na domácu pálenku v objeme 0,5l až 1l alebo aj demižóny menších rozmerov. Požiadavky na skladovanie sú rovnaké ako pri skladovaní väčších nádob. Pálenku skladujeme na tmavom mieste alebo s nízkou intenzitou svetla. Dodržať toto kritérium je obzvlášť dôležité pri pálenkách vyrobených z kôstkového ovocia (slivka, marhuľa, višňa). V prípade takýchto destilátov môže vplyvom svetla prebehnúť chemický proces, ktorý pôsobí negatívne na kvalitu destilátu a môže zvýšiť obsah zdraviu škodlivého etylkarbamátu. Na dlhodobé uzatvorenie fliaš nie sú vhodné korkové zátky. V prípade styku s destilátom môžu uvoľniť farbu a tým zafarbiť destilát. Taktiež časom môžu korkové zátky zmäknúť, tým pádom netesnia dostatočne a alkohol sa vyparuje. Je dôležité naplnené fľaše dostatočne označiť, aby sme ich neskôr nepomiešali. Pre tento účel je možné na internete nájsť množstvo vzorov ktoré si môžeme hoci aj vytlačiť a nalepiť na fľaše. Všetko naše úsilie vynaložené na prípravu čo najchutnejšieho destilátu si zaslúži adekvátnu prezentáciu preto destilát naplnme do oku lahodiacej fľaše a označme peknou etiketou.