AKO SI VYBRAŤ DOMÁCU PÁLENICU

AKO SI VYBRAŤ DOMÁCU PÁLENICU

Cieľom destilácie je získanie alkoholu a príjemných aróm obsiahnutých v kvase za účelom prípravy kvalitnej domácej pálenky. Toto docielime jedine destiláciou v pálenici vyrobenej z medi. Hlavnými výhodami medených páleníc je že pohlcujú zlúčeniny obsahujúce síru a kvasinkové bunky, ktoré vznikajú počas fermentácie a ktorých prítomnosť v destiláte alebo éterickom oleji je nežiaduca, taktiež zachovávajú sladkú chuť destilátu a zvýrazňujú chuť a arómu konečného produktu.

ČASTI DOMÁCEJ PÁLENICE:

KOTOL


Na ohrev kotla môžeme použiť drevo, plyn, plynový sporák, elektrický sporák atď. v závislosti od modelu pálenice. Kvas je náchylný na pripálenie preto je dôležitá konštrukcia kotla. V tomto prípade rozlišujeme medzi dvoma druhmy páleníc:

Pri použití jednostennej pálenice je riziko pripálenia kvasu najčastejšie, V tomto prípade je zdroj tepla v priamom kontakte s kvasom a tuhé časti kvasu sú náchylné  na pripálenie. V prípade jednostennej pálenice sa odporúča požitie medenej mriežky, ktorá sa vkladá na dno pálenice aby sa zabránilo priamemu kontaktu tuhých častí kvasu s dnom pálenice. Najzaužívanejším a najjednoduchším spôsobom pre zabránenie pripáleniu kvasu je použitie pálenice s miešadlom. Dostatočným miešaním kvasu môžeme zabrániť pripáleniu a tým pádom pálenka bude mať výbornú chuť bez horkosti po pripálení.

Dvojstenná pálenica sa vyznačuje tým, že kotol sa skladá z vonkajšej a vnútornej steny medzi ktorými sa nachádza medzera. Medzeru je potrebné naplniť vodou alebo olejom určeným špeciálne na prenos tepla. V porovnaní s jednostennými pálenicami tento model vylučuje možnosť pripálenia kvasu a tým pádom zvyšuje kvalitu a chuť destilátu. Pri destilácií v dvojstennej pálenici sa teplo potrebné na destiláciu prenáša pomocou horúcej vody alebo oleja. Dvojstenná pálenica je vhodná na prípravu akýchkoľvek ovocných destilátov a éterických olejov. Pri použití dvojstennej pálenice sa destilačný proces môže predĺžiť oproti destilácií v jednostennej pálenici, ale výsledný destilát je kvalitnejší s výraznejšou arómou.

KUPOLA


Jednou z najdôležitejších častí destilačného zariadenia je kupola, ktorej dizajn vo veľkej miere ovplyvňuje kvalitu výsledného destilátu. Je dôležité aby nad kotlom bola dostatočné veľká kupola. ktorá slúži na zhromaždenie pár vznikajúcich počas destilácie. Keďže kupola tiež zohráva úlohu v chladení pár ako aj kondenzačná nádoba, jej vhodná veľkosť je dôležitá pre správnu destiláciu a oddelenie určitých zložiek kvasu v závislosti od ich bodu varu. V prípade zle navrhnutej kupoly dostanete ako výsledok destilát pomerne bez chuti, zatiaľ čo kupola cibuľovitého alebo polkruhovitého tvaru poskytuje vysoko aromatický a jemný destilát. V prípade kupoly je dôležité spomenúť aj aromavežu, ktorá sa vkladá medzi kotol a kupolu. Pálenicu s aromavežou je možné použiť dvoma spôsobmi. Môžeme ju použiť na výrobu domácej pálenky alebo extrakciu esenciálnych olejov a hydrolátov z organických látok. Toto robí destilačné zariadenie s aromavežou odlišným od tradičného modelu kde surovinu použitú na destiláciu je možné umiestniť jedine priamo do kotla.

  • V prípade použitia destilačného zariadenia na výrobu esenciálnych olejov a hydrolátov sa požadovaná surovina tuhej konzistencie umiestni priamo do aromaveže s perforovaným dnom. Destilát sa získava pomocou vodnej pary prenikajúcej z kotla cez perforované dno aromaveže. Tento spôsob je unikátny tým, že dokážete vyrobiť "čistejší" destilát a taktiež Vám šetrí čas ak si prajete destilovať rôzne alebo identické druhy surovín, pretože pri tomto procese nie je potrebné čistiť kotol po každej destilácií ako v prípade pálenia kvasu, ale stačí len vyprázdniť aromavežu a naplniť druhou várkou rovnakej alebo odlišnej suroviny bez výmeny vody v kotli.
  • Destilačné zariadenie je použiteľné taktiež rovnakým spôsobom ako tradičný model, avšak použitím aromaveže môžeme docieliť omnoho aromatickejšiu pálenku umiestnením ovocia do aromaveže. Týmto spôsobom para prechádzajúca cez aromavežu sa obohacuje o arómy ktoré pozitívne vplývajú na kvalitu a chuť pálenky. Model je vhodný aj na rektifikáciu už vypáleného destilátu, pri tomto spôsobe stačí odstrániť aromavežu a na vrch kotla umiestniť kupolu a destilačný proces opakovať ako v prípade tradičného destilovania keď sa kvas vkladá priamo do kotla.

TEPLOMER


Vďaka teplomeru môžeme sledovať teplotu pár vystupujúcich do kupoly počas destilácie, vďaka tomuto jednoducho oddelíme jednotlivé časti destilátu. 

ODPAROVACIA TRUBKA

Slúži na prepojenie kupoly, prípade deflegmátora a kondenzačnej nádoby.

KONDENZAČNÁ NÁDOBA


Odparovacia trubka pokračuje v kondenzačnej nádobe. Účelom kondenzačnej nádoby je skvapalnenie pár ktoré potom vytekajú v kvapalnej forme ako výsledný destilát. Najideálnejšie chladenie pár je dosiahnuteľné opačným tokom vody oproti toku pár v kondenzačnej nádobe. Z tohto dôvodu v prípade chladenia kondenzačnú nádobu zásobujeme vodou cez spodný otvor studenou vodou a cez vrchný otvor vyteká vlažnejšia voda.


Na našej stránke nájdete pálenice vyrobené z tej najkvalitnejšej medi zvárané pomocou materiálu bez akéhokoľvek obsahu olova vyrábané len tými najlepšími firmami s tradíciou siahajúcou ďaleko do minulosti. Je už len na Vás vybrať si ten najhodnejší destilačný prístroj a pripraviť v ňom destiláty ktoré Vám budú všetci závidieť! 

Pridať koment

Základný kód overenia