SKLADOVANIE PÁLENKY

SKLADOVANIE PÁLENKY

Destiláciou sa ešte proces získania kvalitnej a chuťovo harmonickej pálenky nekončí. Po destilácií je potrebné pálenku nechať odvetrať a odležať aspoň mesiac, avšak najideálnejšie je pálenku uskladniť na tri a viac mesiacov. Drsná chuť a často štipľavá vôňa destilátu sa počas odvetrania pálenky zmení na príjemnú a aromatickú. Rôzne zložky destilátu sa zmiešavajú a pálenka tak dostáva harmonickejšiu a menej pálčivú chuť. Ideálne podmienky pre odležanie a odvetranie pálenky sú, ak nádoby naplníme približne do troch štvrtín a umiestnime ich na pomerne teplom a tmavom mieste. Pre správne odvetranie pálenky je potrebné aby destilát mal prístup ku vzduchu, preto nádoby použité na uskladnenie nezatvárajme úplne na dobu 2-3 mesiacov.

Nádoby vhodné na uskladnenie pálenky:

DEMIŽÓNY


Skladovanie v demižóne je najzaužívanejším spôsobom v domácich podmienkach. Sú vhodné na skladovanie akýchkoľvek druhov destilátov, bez negatívneho vplyvu na ich kvalitu. Demižóny bez dodatočného "plášťu" každopádne uskladnime na tmavom mieste, aby sme zabránili tvorbe zdraviu škodlivého etylkarbamátu. Toto sa vzťahuje na destiláty pripravené z kvasu obsahujúceho kôstky. 

BANDASKY


Bandasky nie sú vhodné na dlhodobé skladovanie, pretože vplyvom destilátu sa časom môžu uvoľniť látky nevhodné pre kvalitu a chuť destilátu. Je ich možné použiť len pri dočasnom uskladnení alebo prenose domácej pálenky. 

DREVENÉ SUDY


Drevené sudy na pálenku sú vhodné na dlhodobé zrenie pálenky. Vďaka ich vlastnostiam destilát získava charakteristickú chuť a farbu. Pri zrení v drevených sudoch treba brať na vedomie, že nie všetky druhy destilátov sú vhodné na takýto druh zrenia. Napríklad destiláty z čerešne alebo višne ktoré považujeme za "krehkejšie", nie sú vhodné na zrenie v sudoch. Pri zrení v drevených sudoch treba počítať s malými stratami obsahu alkoholu, keďže ten sa cez póry v dreve pomaly odparuje. Ideálne podmienky na uskladnenie destilátu v drevenom sude sú pri 12-18 °C s 80%-ným obsahom vlhkosti. Najzaužívanejším stromom na výrobu sudov je dub, ale taktiež sú použiteľné sudy vyrobené z moruše, agátu alebo gaštanu.

NEREZOVÉ SUDY


Nerezové sudy sú ideálne na dlhodobé skladovanie pálenky. Na rozdiel od drevených sudov destilát nemení farbu ani chuť.

FĽAŠKOVANIE


Ak skladujeme našu pálenku v nádobách väčšieho rozmeru, tak pri každom odobratí do menších fliaš sa dostane do nádoby vzduch. Podiel vzduchu v nádobe sa zväčšuje každým odberom, čo má za následok zníženie kvality destilátu. Aby sme predišli zníženiu kvality destilátu, fľaškujeme ho do menších fliaš. Pre tento účel sú vhodné fľaše na domácu pálenku v objeme 0,5l až 1l alebo aj demižóny menších rozmerov. Požiadavky na skladovanie sú rovnaké ako pri skladovaní väčších nádob. Pálenku skladujeme na tmavom mieste alebo s nízkou intenzitou svetla. Dodržať toto kritérium je obzvlášť dôležité pri pálenkách vyrobených z kôstkového ovocia (slivka, marhuľa, višňa). V prípade takýchto destilátov môže vplyvom svetla prebehnúť chemický proces, ktorý pôsobí negatívne na kvalitu destilátu a môže zvýšiť obsah zdraviu škodlivého etylkarbamátu. Na dlhodobé uzatvorenie fliaš nie sú vhodné korkové zátky. V prípade styku s destilátom môžu uvoľniť farbu a tým zafarbiť destilát. Taktiež časom môžu korkové zátky zmäknúť, tým pádom netesnia dostatočne a alkohol sa vyparuje. Je dôležité naplnené fľaše dostatočne označiť, aby sme ich neskôr nepomiešali.  Pre tento účel je možné na internete nájsť množstvo vzorov ktoré si môžeme hoci aj vytlačiť a nalepiť na fľaše. Všetko naše úsilie vynaložené na prípravu čo najchutnejšieho destilátu si zaslúži adekvátnu prezentáciu preto destilát naplnme do oku lahodiacej fľaše a označme peknou etiketou.

Pridať koment

Základný kód overenia